HABERLERYAZ KAMPLARI

II. Balkanlı Ortaöğretim Öğrencileri Yaz Kampı

BESADER, Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun  katkılarıyla 9 Balkan ülkesinden getirdiği 13-16 yaş grubu 100 öğrenci ile II. Balkanlı Öğrenciler Yaz Kampını yaptı.

14-26 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen kampa; Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Yunanistan ve Türkiye’den öğrenciler katıldı. Kampa katılacak öğrencilerin not ortalamalarının 100 üzerinden en az 80 veya üzeri olması şart koşuldu. BESADER, bu kamp ile hem Balkanların başarılı çocuklarını Türkiye’ye getirerek ödüllendirdi, hem de Türkiye’de okutacağı öğrencileri onların içinden seçti.

Balkanlardaki kardeş sivil toplum kuruluşlarınca belirlenen öğrenciler, grup liderlerinin refakatinde 13 Ağustos Salı günü Türkiye’ye geldiler.

14 Ağustos – Çarşamba:

Kampın yapılacağı Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İHL Yurduna yerleşen öğrenciler, ilk günlerini istirahat ederek geçirdiler. 14 Ağustos Çarşamba sabahı yapılan açılış programı ile kamp başlatıldı.

Açılış programında, BESADER Başkanı Yunus Torpil, kampa katılan ülke temsilcilerine ve öğrencilere hitaben bir konuşma yaptı. Yunus Torpil konuşmasında şunları söyledi: “Sizler Balkanların en şanslı çocuklarısınız. Okullarınızda gösterdiğiniz başarıdan dolayı Türkiye’ye gelerek 12 günlük bir kampa katılmayı hak ettiniz. Bundan dolayı hepinizi tebrik ediyor ve gözlerinizden öpüyorum. Bizler Beş yüz yıl aynı ülkenin vatandaşları olarak hep birlikte yaşamış topluluklarız. Fakat tarihin cilvesi, 1oo yıla yakın bir zamandır bir birimizden ayrı düşürüldük. Çok sıkıntılar çektiniz, zulümlere maruz kaldınız. Balkanlar merkezli yapılan savaşlarda son yüz yılda yüz binlerce insan katledildi. Bu zulüm, kan ve gözyaşına karşı adalet ve merhametle Balkanları ve tüm dünyayı kucaklayacak yeni bir seferberliğe ihtiyaç var. İşte bu merhamet seferberliğini başlatacak gençler sizler olacaksınız inşallah.” BESADER’in kendileri için pratik Türkçe, kültürel dersler, geziler ve sportif etkinliklerden oluşan çok güzel bir program hazırladığını söyleyen Torpil, öğrencilerin bu programlardan en güzel şekilde yararlanmalarını ve kampı dolu dolu yaşamalarını tavsiye etti.

Açılış programında BESADER Başkan yardımcısı Hüseyin Tüzgen tarafından öğrencilere program hakkında bilgi verildi. Tüzgen, kampta öğrencilere öğlene kadar Tarih, Türkçe ve Medeniyet Değerlerimiz derslerinin verileceğini, öğlen yemeklerinin her gün ziyaret edilecek farklı Sivil Toplum Kuruluşlarında yeneceğini, öğleden sonraları ise İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerinin gezileceğini söyledi. 17-18 Ağustos tarihlerinde Çanakkale ve Edirne’ye gezi düzenleneceğini, bunun yanında futbol, voleybol, masa tenisi ve satranç turnuvaları yapılacağını belirtti.

Daha sonra söz alan kamp sorumlusu Muhammet İsmaili ve kampın eğitim sorumlusu Recep Lushta birer selamlama konuşması yaptılar ve bu güzel organizeyi gerçekleştirdiği için BESADER’e çok teşekkür ettiler.

Konuşmaların ardından öğrencilere, içinde; tşört, denizde giymek için şort, şapka, defter ve kalem olan çantalar dağıtıldı. Ayrıca her öğrenciye 20 TL harçlık verildi.

Açılış programının ardından öğrenciler, kendilerine öğlen yemeği ikram eden İnsan Medeniyet Hareketi’nin Haliç kenarındaki merkezine geçtiler. Yenilen yemeğin ardından İMH’nın merkezi olan Bahariye Mevlevihanesi hakkında yetkililerce öğrencilere bilgi verildi.

Daha sonra öğrenciler Dolmabahçe Sarayını ziyaret etmek üzere yola çıktılar. Rehberlerce saray hakkın  da öğrencilere bilgi verildi ve saray önünde topluca resim çekilindi.

 Aynı gün ikinci olarak öğrenciler Miniatürk’ü ziyaret ettiler. Ardından kamp merkezine döndüler.

 

15 Ağustos – Perşembe:

15 Ağustosta Perşembe günü dillerine göre sınıflara ayrılan öğrenciler, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Romence ve Türkçe bilen öğretmenlerin nezaretinde derslerine başladılar.

Perşembe günü öğlen yemeği için İsmailağa Kur’an Kursu’na davet edilen öğrencilere yemekten sonra kursun binası gezdirildi ve kursun eğitim faaliyetlerini tanıtan bir slayt gösterimi yapıldı. Öğleden sonra ülkeler arası Futbol Turnuvası için kur’a çeken takımlar şampiyona için kıyasıya mücadele ettiler.

 

16 Ağustos – Cuma:

Cuma günü yapılan derslerin ardından İ.H.H.’yı ziyarete giden öğrenciler, kendilerine ikram edilen öğlen yemeğini yediler ve İ.H.H.’nın

 faaliyetleri ile ilgili yapılan sunumu izlediler. Daha sonra Yerebatan Sarnıcını ve Panoroma 1453 Müzesini gezen öğrenciler, top seslerinden, özellikle İstanbul’un fethinin canlandırıldığı sahnelerden çok etkilendiler.

                           

17 Ağustos – Cumartesi:

17 Ağustos sabahı üç otobüsle erkenden yola çıkan öğrenciler öğlen sularında Çanakkale Savaşlarının en şiddetli yaşandığı Gelibolu Yarımadasına vardılar. Önce şehitlikleri ziyaret eden öğrenciler, şehit isimleri arasında birçok kendi ülkelerinden de şehide rastlayınca duygulu anlar yaşandılar. Rehber ve tarih öğretmenleri öğrencilere Çanakkale Savaşlarının en yoğun olarak yaşandığı bölgeleri gösterdiler ve ecdadımızın bütün dünyanın saldırdığı bir savaşta ne tür kahramanlıklar gösterdiklerini anlattılar.

 

18 Ağustos – Pazar:

Cumartesi akşamı Çanakkale’den hareket eden Balkanlı öğrenciler, akşam Edirne’ye vardılar ve Hasan Sezai Vakfı’nca ikram edilen akşam yemeğini yediler.   Gece, vakfın yurdunda misafir edilen öğrenciler, sabah kahvaltısını da Hasan Sezai Vakfı’nda yaptıktan sonra vakıftan ayrıldılar ve Edirne’nin tarihi ve turistik yerlerini gezdiler. Selimiye Camii’ni ziyaret eden öğrencilere caminin eski müezzinlerinden olan rehber bilgi verdi. Aynı zamanda ezan okuyarak caminin akustik özelliğini de canlı olarak gösterdi. Balkanlı öğrenciler, yıllarca Osmanlıya başkentlik yapmış ve her karışı tarih kokan Edirne’yi selamlayarak İstanbul’a dönmek üzere ayrıldılar.

19 Ağustos – Pazartesi:

Kampın ikinci haftasının ilk günü olan Pazartesi sabahı tekrar derslerine giren öğrenciler, Balkanlarda yıllardır yoğun çalışmalarda bulunan Hüdayi Vakfı’nı ziyarete gittiler. İkram edilen öğle yemeğinin ardından Vakfın yurt dışı hizmetleri birimince öğrencilere Hüdayi Vakfı’nın yurt dışında yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verildi. Daha sonra Çamlıca Tepesine çıkan öğrenciler, boğazı ve İstanbul’u seyrettiler ve hayranlıklarını ifade ettiler.                Bu güzel manzara karşısında bol bol resim çektirmekten kendilerini alamadılar.

 

20 Ağustos – Salı:

Balkanlı öğrenciler Salı günü, kurucularının çoğunluğu Balkanlı olan ve yıllardır Balkanlarla yakından ilgilenen Hikmet Eğitim ve Kültür Vakfı’nı ziyaret ettiler. Hikmet Vakfı’ndan sonra öğrenciler, önceki hafta başlayan Futbol Turnuvasını devam ettirmek üzere halı sahaya geçtiler. Ülkeler arası yapılan müsabakalarla elemeler devam etti.  Son olarak finale Karadağ ve Kosova takımları kaldı. Yapılan final maçını Kosova takımı kazanarak kampın şampiyon takımı ünvanını aldı.

 

a 21Ağustos – Çarşamba:

Kampın ikinci haftası Çarşamba günü Balkanlı öğrenciler Türkiye’de okumaya gelen bütün misafir öğrencilere sahip çıkan ve uluslar arası öğrenciler için fuarlar düzenleyen Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği’ni ziyarete gittiler. Kendilerine ikram edilen öğlen yemeğini yediler. Ardından İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni ziyarete giden öğrenciler, kendilerine buluşların hep batılılar tarafından yapıldığı bilgisinin verildiğini ancak bu müzede Müslüman ilim adamlarının bilime yaptıkları katkıları görünce hayretler içerisinde kaldıklarını söylediler

22 Ağustos – Perşembe:

Perşembe günü sabahtan kiralanan deniz aracı ile boğaz gezisine çıkan öğrencilere boğaz ve çevresindeki yapılar hakkında bilgi verildi. Daha sonra deniz aracında pişirilen köfteler öğrencilere ikram edildi. Daha sonra öğrenciler sahile inerek denize girdiler ve bol bol güneşlendiler.

 

23 Ağustos – Cuma:

Cuma günü öğrenciler, öğlen yemeği için Gökkuşağı Koleji tarafından davet edildiler. Açmayı düşündükleri ve İngilizce eğitim verecekleri bir sınıf için BESADER’den burslu okutmak üzere başarılı öğrenci talebinde bulunan Gökkuşağı Koleji yetkilileri, daha sonra   okullarının tanıtımını yaptılar.  Daha sonra Florya’daki büyük akvaryuma geçen öğrenciler gönüllerince eğlendiler.

 

24 Ağustos – Cumartesi:

Kampın bitiminden bir önceki gün Balkanlı öğrenciler Araştırma ve Kültür Vakfı’nı ziyarete gittiler. Vakfın ikram ettiği öğlen yemeğini yiyen öğrencilere daha sonra vakfın yöneticilerinden ve namaz platformu sözcüsü Abdullah Yıldız, Araştırma ve Kültür Vakfı’nın faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve kısa bir konuşma yaptı. Abdullah Yıldız’ın konuşması öğrenciler için Arnavutça ve Boşnakça olarak tercüme edildi. Kampın son günü olması nedeniyle öğrenciler gezi yerine alış –veriş yapmak istediklerini söylediler. Kamp programının son gününde öğrenciler grup liderleri ve öğretmenlerinin gözetiminde serbest bırakıldılar. ÖĞRENCİLER Fatih Camii’ni gezdiler ve Caminin İmamı ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Kamp süresince öğrenciler akşamları voleybol, masa tenisi ve satranç turnuvalarında şampiyonluklar için mücadele ettiler. Rakiplerine galip gelebilmek için ter döktüler.

 

25 Ağustos- Pazar:

Kapanış Programı

         BESADER’in 14-26 Ağustos tarihleri arasında düzenlemiş olduğu Balkanlı Liseli Öğrenciler Yaz Kampı,  Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kapanış programı ile sona erdi.

Pazar günü saat 11.00’de Fatih Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’inde gerçekleştirilen kapanış programı, kampa Sırbistan/Preşova’dan katılan öğrencilerin rehberi, Beytullah Veseli’nin Kur’an-ı Kerim okuması ile başladı.

       Ardından sahneye gelen mehter takımı, verdiği konserle öğrencilere ve misafirlere duygulu anlar yaşattı. Yoğun alkış alan mehter takımını öğrencilerin sürekli resim çekerek kayda almaya çalıştıkları gözlendi.

        Daha sonra, öğrencilerin kamp süresince yaptıkları dersler, düzenlenen sportif etkinlikler, İstanbul içi ve İstanbul dışı yapılan gezilerle ilgili bir slayt gösterimi gerçekleştirildi. Öğrencilerin on iki gün boyunca yaşadıklarını hatırladıkları slayt gösteriminde büyük heyecan yaşadıkları görüldü ve kendilerini, öğretmenlerini ve BESADER’İ bol bol alkışladılar.

        Slayt gösteriminin ardından harf sırasına göre sahneye davet edilen 9 Balkan ülkesinin öğrencileri,  kamp süresince öğrendiklerini sergilediler. Sahneye çıkan ülkeler sırasıyla şöyleydi: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan(Batı Trakya).

        İlahiler, marşlar ve Türkçe şiirler okuyan öğrencilerin yanında Bosna Hersekli bir grup öğrenci öğrendikleri pratik Türkçe ile küçük bir tiyatro gösterimi yaptılar. Makedonyalı bir öğrencinin karete gösterisi ise öğrencilerden büyük alkış aldı.

       Öğrencilerin yaptıkları sunumların ardından, kamp süresince düzenlenmiş olan futbol, voleybol, masa tenisi ve satranç turnuvalarında dereceye giren öğrencilere ve şampiyon takımlara kupa, madalya ve başarı belgelerinin verilmesine geçildi.

        İlk olarak futbol turnuvasında 9 ülke arasından şampiyon olan Kosovalı öğrenciler sahneye davet edildi. Onlara kupalarını kampın genel sorumlusu Makedonyalı Muhammed İsmaili verirken, madalya ve başarı belgelerini Makedonya asıllı tarihçi Mehmet Sönmez verdiler.

        Voleybol turnuvasında şampiyon olan Yunanistan(Batı Trakya)lı öğrencilerin kupasını ise, kampın eğitim sorumlusu olan Kosovalı Recep Lushta takdim ederken, madalya ve başarı belgelerini ise Kosovalı Dr. Ziya Çerkezi verdiler.

        Daha sonra masa tenisi şampiyonasında dereceye giren öğrencilere madalya ve başarı belgeleri aşağıdaki sıraya göre takdim edildi.

1’inci Mithat Mahmudov (Bulgaristan),madalyasını; Rumeli Balkan Federasyonu Yön. Kur. Üyesi Bedreddin Sevim,

2’inci Saimir Mahmudov (Bulgaristan), madalyasını; Yeniay Derneği Başkanı Fatih Pehlivan,

3’üncü Abdusamet Sljivar (Bosna Hersek), madalyasını; hukukçu Yasin Kılar verdiler.

           Satranç Şampiyonasında dereceye girenler ve madalyalarını takdim edenler ise şöyleydi:

1’inci Musa Ajanski (Bulgaristan), madalyasını; Uygur Öğrenci İşleri Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Murat Orhun,

2’inci Denis Shabani (Makedonya), madalyasını; Batı Trakyalı Kuveyt Türk Fatih Şb. Müdürü Mustafa Veli Ahmet,

3’üncü Jahja Bilinoviç (Bosna Hersek), madalyasını; Pakistan Dayanışma Platformu Başkanı

Dr. Nedim Çavdari verdiler.

Daha sonra sahneye davet edilen Kosovalı bir misafir  öğrenci İngilizce ve Arapça parçalar seslendirdi.

   Kampa katılan öğrencileri temsilen söz alan bazı öğrenciler, ilk defa Türkiye’ye BESADER’in düzenlediği bu kamp sayesinde geldiklerini, kampta farklı Balkan ülkelerinden birçok arkadaşlar edindiklerini söylediler.  Birçok yeni şeyler öğrenmelerini ve çok güzel günler geçirmelerini sağlayan, başta BESADER yöneticileri olmak üzere bütün öğretmenlerine ve grup liderlerine teşekkür ettiler.

Öğrencilerin ardından kampın asıl kahramanları olan; ülke temsilcileri, öğretmenler ve grup liderleri kendilerine plaket verilmek üzere sahneye davet edildiler.

BESADER Başkanı Yunus Torpil bütün görevlileri kucaklayarak tek tek tebrik etti ve kendilerine BESADER adına birer plaket verdi.

Kampın en düzenli ve disiplinli grubu seçilen Sırbistan/Preşova grubunun temsilcisine ise, madalyasını BESADER Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüzgen taktılar.

        Daha sonra söz alan kamp sorumlusu Muhammed İsmaili, eğitim sorumlusu Recep Lushta ve öğretmenleri temsilen Bosna Hersek grubunun temsilcisi Ammar Adiloviç BESADER’e teşekkür ettiler, yeni projelerle tekrar birlikte olmak dileklerinde bulundular.

        Son olarak kapanış konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edilen BESADER Başkanı Yunus Torpil, bütün öğrencileri başarılarından dolayı tebrik etti ve şöyle dedi: “ Belki bazılarınız anlamamış olabilir. Programın açışlında mehter, söylediği Fetih Marşında sizlere seslendi ve dedi ki:

“Elde sensin, dilde sen, gönüldesin, baştasın.

Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın.”

      Fatih, o zaman Bizans olan İstanbul’u bütün Müslümanlarla hep birlikte, önce kuşattı sonra da fethetti. İşte sizler de Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşa yaklaştınız. İnşallah hep birlikte sizlerle daha nice fetihler gerçekleştireceğiz.”

Kapanış programına katılarak öğrencilere destek olan bütün misafirlere teşekkür eden Yunus Torpil, her türlü sıkıntıya katlanarak öğrencilerin eğitimine, gezdirilmesine katkıda bulunan kampın bütün görevlilerini de ayrı ayrı tebrik etti.

26 Ağustos – Pazartesi: DÖNÜŞLER

Bazı ülkeler kapanış programından hemen sonra bazı ülkeler ise 26 Ağustos Pazartesi günü ülkelerine döndüler. Kosovalı ve Bosna Hersekli öğrenciler uçakla dönerken diğer ülkelerin öğrencileri otobüs ile döndüler.

 

[ngg src=”galleries” ids=”28″ display=”basic_thumbnail”]