HABERLER

BESADERLİ Balkanlı Öğrenciler Maarif Vakfı Kahvaltısında

Besader, Pazar günü, üniversitelerin son sınıflarında okuyan lisans öğrencileri ile Yüksek Lisans ve Doktora yapmakta olan Balkanlı öğrencilere Türkiye Maarif Vakfı’nın ve faaliyetlerinin tanıtıldığı bir kahvaltı programı organize etti.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde Türkiye Maarif Vakfınca verilen kahvaltıya, Türkiye’nin farklıillerinde okumakta olan 100 kadar Balkanlı öğrenci katıldı.
Kahvaltı ikramının ardından Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Yunus Torpil kısa bir ‘hoşgeldiniz’ konuşması yaptı. Balkanlarda kardeşliğin yerleşmesi için, 10 yıla yakın süre Besader’de gönüllü olarak çalıştığını söyleyen Yunus Torpil, bundan sonra ise Türkiye Maarif Vakfı adına görevli olarak bu çalışmaları sürdüreceğini söyledi. Maarif Vakfı olarak bir ay kadar önce Arnavutluk’u ziyaret ettiklerini, üç gündür de Bosna Hersek’te görüşmeler yaptıklarını belirten Yunus Torpil, ‘Balkan insanının Türkiye’ye ihanet etmiş olan Fetö’nün okullarına çocuklarını göndermek istemediklerini, bunların yerine Türkiye’nin açacağı okulları dört gözle beklediklerini memnuniyetle gördük’ dedi.
Daha sonra Türkiye Maarif Vakfı’nı ve faaliyetlerini tanıtmak üzere kürsüye davet edilen Ali Arıtmen, Vakfın 2016 yılında kurulmuş yeni bir vakıf olduğunu, Eylül ayı itibariyle faaliyet göstermeye başladığını ve yurt dışında Türkiye adına okul açmada tek yetkili kurumun Maarif Vakfı olduğunu belirtti. Vakfın yurtdışındaki Türkiye’ye ait eğitim kurumlarını tek çatı altında toplamak ve yeni okullar açmak üzere kurulduğunu söyleyen Arıtmen, bu konuda yurtdışında faaliyet göstermekte olan TİKA, Yunus Emre Vakfı ve Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi kurumlarla da istişare ve dayanışma içinde çalışacaklarını anlattı.
Bu konuda Türkiye üniversitelerinden mezun öğrencilerle de yardımlaşmak istediklerini söyleyen Ali Arıtmen, gelecekte açacakları veya devir alacakları okullarda Türkiye mezunlarını istihdam etmeyi düşündüklerini belirtti. ‘Bunun için de Türkiye’den mezun olan Balkanlı arkadaşların ülkelerinde dernekleşmeleri ve Maarif Vakfı ile diyalog halinde olmaları önemli’ diyen Arıtmet, açılacak okulların yöneticileri ve Türkçe öğretmenleri Türkiye’den gönderilse de diğer personel ve öğretmenlerin çoğunluğunun o ülkeden alınacağını söyledi. Şu anda bazı ülkelerdeki Fetö/PDY terör örgütüne ait okulları devraldıklarını belirten Arıtmen, bazı ülkelerin yöneticileri ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Programın sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplandıran Maarif Vakfı yöneticileri, Balkan ülkelerinde yapacakları çalışmalarda Balkanlı Türkiye mezunlarının teklif, tenkit ve projelerine her zaman açık olacaklarını belirttiler.
Programın öğleden sonra ki oturumunda ise; Besader yöneticileri,mart ayında Ankara’da gerçekleştirecekleri Balkanlı Öğrenciler 9. Kış Kampı hakkında bilgilendirme yaptılar ve proğramın içeriği ile ilgili öğrencilerle istişarelerde bulundular.Toplantıya katılan öğrencilerden, illerinde ki Balkanlı öğrencileri yapılacak kış kampına davet etmelerini istediler.