HABERLERYAZ KAMPLARI

2. Balkanlı Kız Öğrenciler Yaz Kampı

                Besader Türkiye’de okumakta olan Balkanlı kız öğrenciler için ikinci defa yaz kampı düzenledi. İlk olarak 2013 yılında Yalova/Armutlu’da gerçekleştirilen yaz kampının ikincisi bu yıl Konya/Beyşehir’de Gençlik ve Spor Bakanlığı Tesislerinde yapıldı.

            Beş gün süren kampta; kültürel ve sportif etkinliklerin yanında Konya şehir gezisi ve Beyşehir gölünde tekne turu da düzenlendi.

            Liseli ve Üniversiteli Balkanlı kız öğrencilerin yanında bazı Türk öğrencilerin de kampa katıldıkları görüldü.

AMAÇ

  1. Türkiye’de okumakta olan Başarılı Balkanlı öğrencilerin sportif ve kültürel ekinliklerin gerçekleştirildiği kamp ortamında tanışma ve kaynaşmalarını sağlamak.
  2. Kamp süresince alacakları eğitimlerin ardından diğer Balkanlı öğrencilere önderlik etmelerini sağlamak.
  3. Başarılı bir eğitim süreci geçirmeleri için moral/motivasyon sağlamak.

ÖĞRENCİLERİN BELİRLENMESİ VE HABERLEŞME

            Kampa katılacak kız öğrenciler; Besader’in Türkiye’de İ.H.L. de okutmak üzere getirdiği lise öğrencileri arasından, Besader’in burs verdiği Üniversiteli kızlar ve öğrenci komisyonunda yer alan Balkan kökenli Türkiye vatandaşı kız öğrenciler arasından belirlendi. Yaz dönemi nedeniyle ülkelerinde bulunan öğrenciler düzenlenecek kampın tarihi, yeri ve kamp programı hakkında bilgilendirildiler. Kampa katılması uygun bulunanlara Kamp Katılım Formu gönderilerek doldurmaları ve 19-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek kampa gitmek için 18 Eylül’de Besader’de hazır bulunmaları istendi.

ULAŞIM

            İstenen gün ve saatte Besader’de toplanan kız öğrenciler Hanımlar Komisyonu üyeleri ile birlikte Başakşehir Belediyesi’nin gönderdiği otobüse binerek akşam saat 22.00’de yola çıktılar. Yolculuk boyunca ve kamp süresince Besader yönetim kurulundan iki erkek de kampa katılan öğrencilere yardımcı oldular. 10 Saat süren yolculuktan sonra 19 Eylül sabahı kamp merkezine ulaşan öğrenciler önce kahvaltı yaptılar daha sonra da odalarına yerleştiler.

KAMP ETKİNLİKLERİ

Kampın ilk günü; odalarına yerleşen öğrenciler yapılan uzun gece yolculuğunun ardından dinlenmeye çekildiler. Akşam saat 18.00’de Besader Hanımlar Komisyonu başkanı Vafire Lami’nin açış konuşması ile başlayan kamp programının ilk seminercisi İstanbul’dan gelen Müzeyyen Taşçı hanımefendi oldu. Müzeyyen hanım, “Gelecekte Gençlerin Rolü ve Fonksiyonları” başlıklı verdiği seminerde; geçmişten verdiği örneklerle gençlere sorumluluklarını ve görevlerini hatırlattı. Balkanlı öğrenciler olarak ülkelerine döndüklerinde neler yapmaları gerektiği konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulunan Müzeyyen Hanım, gerek milletlerinin gerekse ümmetin gençlerden büyük beklentisinin olduğunu söyledi. Ümmetin birlik olmasına ve ümmetin dirilişine vesile olacak kesimin öğrenciler olduğunu belirten Müzeyyen Taşçı, dirilişin bir kişi ile başlayabileceğine dikkat çekti.  Müzeyyen Taşçı’ya konuşmasının sonunda Besader Hanımlar Komisyonu üyelerince plaket verildi.

Kampın İkinci Günü; kahvaltıdan önce öğrenciler sabah sporu ve Beyşehir Gölü kenarında yürüyüş yaptılar.

            Öğlenden sonra ise; Besader Hanımlar Komisyonu üyesi Zekiye Hanımın gözetiminde elişi etkinliği yapıldı. Sabahattin Zaim Üniversitesi öğrencisi Anisa Doçi’nin yaptığı küçük sandık yapılanlar arasında birinci seçildi.

İkinci günün seminercisi Konya’dan Seyfettin Uca idi. Uca, “Hz. Muhammed’in Hayatıyla Müslüman Kişiliğin Kazanımı” başlıklı semineri ile siyeri günümüze taşıdı. Peygamberimizin 25 yıl eğitiminden geçen sahabenin örnekliğine dikkat çeken Uca, İslam’ın aşama aşama geldiğini ve bunu kendi hayatımıza da aktarmamız gerektiğini örnekler vererek açıkladı. Konuşmasının sonunda Seyfettin Uca, gençlere hayatı doğru okumalarını, gözlem yapmalarını ve tefekkür etmelerini tavsiye etti.

Gece ise kamp ateşi yakan öğrenciler, ateş etrafında geç vakitlere kadar sohbet ettiler.

Kampın Üçüncü Günü; sabah sporu ve göl kenarında yürüyüşün ardından kahvaltı yapan öğrenciler, saat 10.30 itibariyle Konya şehir gezisi yapmak üzere yola çıktılar.

Konya’da ilk olarak Mevlana Çarşısı’nı gezen öğrenciler, alış veriş yaptılar ve arkadaşlarına ve ailelerine hediyeler aldılar. Daha sonra Mevlana Müzesini gezen öğrencilere, ardından Yeni Konya Stadyumu karşısında öğlen yemeği olarak Konya’nın meşhur etli ekmeği ikram edildi. Daha sonra Bilim Merkezini gezmeğe giden öğrenciler, Bilim Merkezinde rehberlerin anlatımı ile İslam bilim adamlarını tanıma ve onların buluşlarını görme ve öğrenme imkanı buldular.

Konya gezisinin ardından tekrar kampa dönen öğrenciler, akşam yemeğinin ardından hep birlikte “Danimarkalı Gelin” filmini izlediler ve yorumladılar.

Kampın Dördüncü Günü; sabah yapılan spor ve yürüyüşün ardından sabah kahvaltılarını yapan öğrenciler, öğlen yapılacak seminer programına kadar serbest kaldılar.

Kampın üçüncü günkü seminercisi; Arnavutluk vatandaşı ve F.S.M.V.Ü.  İslami İlimler Fakültesi’nde doktora eğitimini sürdürmekte olan Ferid Piku idi. Ferid Piku “İslam Eğitiminde Temel İlkeler” konulu sunumunu Arnavutça olarak yaptı, Besader yönetim kurulu üyesi  Sami Çavuş ise Türkçe’ye tercüme etti. Ferid Piku konuşmasının sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı ve özellikle İslam’da ahlak eğitiminin önemine vurgu yaptı.

            Öğlen yemeğinin ardından okçuluk ve voleybol turnuvası ile bilgi ve münazara yarışmaları yapıldı. Elif Özkan okçulukta birinci olurken, üç takımın yarıştığı voleybolda birinciliği; Esra Çavuş, Zeynep Çavuş Jesmina Bajrami, Saida Cafi ve Aurena Hima’dan oluşan takım kazandı.

Daha sonra bilgi yarışmasına geçildi. İki takımın arasında geçen yarışmayı Aurena Hima, Edona Hima, Joana Ruçi ve Dajana Balliu‘dan oluşan takım kazandı.

            Münazara yarışmasının konusu “Savaş bölgesindeki insanlar; göç mü etmeli, savaşmalı mı?” idi. İki oturum hâlinde yapılan münazaranın birinci oturumunu;  “savaşmalı”, ikinci oturumu “göç etmeli” diyen grubunun kazanması ile münazara yarışması berabere bitti.

BESADER’in hazırladığı tanıtım filminin gösterimi ile program sonra erdi.

Kampın bu son gecesinde yapılan yarışmaların birincilerine Besader Hanımlar Komisyonu üyelerince hediyeleri verildi. Hediye olarak ilim ve estetiği temsilen kitap ve kolye verildi.  Kampa katılan tüm öğrencilere de Besader adına Katılım Belgesi verildi.

Programın bitimiyle beraber yeni evlenmekte olan bir öğrenci için kına gecesi düzenlendi. Öğrenciler geç saatlere kadar kendi aralarında eğlendiler.

Kampın Beşinci Günü; sabah yapılan kahvaltının ardından dönüş için hazırlıklara başlayan öğrenciler, saat 10.30 itibariyle otobüslere binerek İstanbul’a dönmek üzere kamp yerinden ayrıldılar. Yola koyulmadan Beyşehir Gölünde yatla gezintiye çıkarılan öğrenciler, yat gezisinin ardından Beyşehir’in tarihi sembollerinden olan Eşref Bey Camii’ni gezdiler. Öğrenciler, ahşap tavan genişliği, çivi kullanılmadan yapılması, motifleri, renkleri ve özellikle cami içerisindeki kar kuyusu ile önemli bir tarihi eser olan camiye hayranlıklarını gizleyemediler. Eşref Bey Camii’nde Cuma namazının kılınmasının ardından hep birlikte İstanbul’a doğru yola çıktılar.

 

[ngg src=”galleries” ids=”26″ display=”basic_thumbnail”]