HABERLERYAZ KAMPLARI

3. Balkanlı Ortaöğretim Öğrencileri Yaz Kampı-2017

Bu proje çerçevesinde kampa katılacak ortaöğretim öğrencilerini tesbit etmek için, öncelikle 13 Balkan ülkesinden STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle irtibata geçildi. İlgili kişiler proje hakkında bilgilendirildi ve kampa katılabilecek öğrencilerin isim listesi kendilerinden istendi.

 

Yapılan geri dönüşümlerin değerlendirilmesinin ardından, yaşları ve diploma notları da göz önünde bulundurularak, kampımıza katılacak öğrencilerin isimleri kesinleşti.

ÖĞRENCİLERİN KAMPA GELİŞLERİ

Kampa katılacak olan öğrencilerin uluslararası öğrenci olmaları nedeniyle, bu gençlerin kampa katılımlarını gerçekleştirmek için geliş ve dönüşleri planlandı; bir kısmı uçakla, bir kısmı otobüsle, kamp yerimiz olan KADIKÖY ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ PANSİYONU’nda toplandılar. Daha sonra biletlerini Besader’e teslim edenlere geliş – dönüş ücretleri ödendi.

Yenilen akşam yemeğinden sonra yapılan ilk toplantıda gurup başkanlarına ve gençlere kamp programı hakkında bilgi verildi. Daha sonra gençler yerleşmek ve istirahat etmek üzere odalarına geçtiler.

14 Ağustos Pazartesi

Güne, saat 08.00’de kahvaltı ile başlandı. Kadıköy İmam Hatip Lisesi Pansiyonunda bulunan yemekhanede hep birlikte kahvaltı yapıldı. Kahvaltıyı müteakip, kampın açılış programını yapmak üzere Kadıköy İmam Hatip Lisesi 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’na geçildi. Programda, BESADER Başkan Vekili Semih Şenkardeşler kısa bir konuşma yaparak, herkese hoş geldiniz dedi. Ayrıca kampın muhtevası, kamp süresince dikkat edilecek konular hakkında bilgiler verdi. Konuşma Arnavutça, Boşnakça ve Arapça olarak, hocalarımız tarafından çevrildi ve öğrencilere aktarıldı.

Ayrıca, önceden hazırlanmış olan şapkalar, baskılı ti-şörtler, yaka kartları ve sırt çantaları tüm öğrencilere dağıtıldı.

Açılış programından sonra, ülkemizin önde gelen ve en köklü STK’larından olan İMH(İnsan ve Medeniyet Hareketi) ziyareti için hazırlıklar başladı. Kamp süresince misafirlerimizi gidilecek yerlere taşımak üzere her daim bizimle birlikte olan Başakşehir Belediyemizden bir, Büyükşehir Belediyemizden iki otobüs, salonun önünde bizleri bekliyordu.  Üç otobüsle Kadıköy’ İHL’den yola çıkan araçlarımız, bir saatlik bir yolculuğun ardından Eyüp’teki Bahariye Mevlevihanesi’ne ulaştı. Mevlevihane’nin bulunduğu sahilde(Haliç), açık havada beraberce yemekler yenildikten sonra, İMH Genç Hareket Başkanı, İMH’nın çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve soruları cevaplandırdı. Yapılan konuşma yine Arnavutça, Boşnakça ve Arapça olarak, hocalarımız tarafından çevrildi ve öğrencilere aktarıldı.

Yemekten sonra, İMH’nın mescidinde hep birlikte öğlen namazı kılındı.

Namazı müteakip, yine dışarıda bizleri bekleyen otobüslere bindik. Bu seferki durağımız, medeniyetimizin ihtişamlı ve zarif eserlerine ait küçük modellerinin sergilendiği Miniatürk’ü gezmek üzere yola çıktık. Açık ve güneşli bir hava, model üzerinden bile olsa, muhteşem eserleri tanıma fırsatı ve serbest dolaşma imkânı çocuklarımızı ziyadesiyle mutlu etmişti. Pozlar verildi, bol bol hatıra fotoğrafları çekildi.

Ziyaret ve gezi sonrası tekrar bizleri bekleyen otobüslerimize bindik ve kamp yerimiz olan Kadıköy İHL’ne doğru hareket ettik.

Akşam yemeğini burada beraberce yedikten sonra, ilk günün yorgunluğuyla birlikte misafirlerimiz istirahate çekildiler.

15 Ağustos Salı

Güne, yine saat 08.00’de kahvaltı ile başlandı. Kahvaltı sonrası, program çerçevesinde, daha önce planlandığı gibi sınıflar oluşturuldu ve derslere geçildi. Dersler; Temel Türkçe, Ortak Tarih Anlayışı ve Din dersi olarak belirlenmişti. Ehil hocalarımız ve gurup başkanlarımızın riyasetinde dersler 12.00’a kadar devam etti.

Dersler bittikten sonra, ülkemizin en seçkin ve kaliteli eğitim kurumlarının başında gelen, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ziyareti için yine otobüslerimize bindik. Kadıköy’ İHL’den yola çıkan araçlarımız, Kartal İHL’ye vardığında öğlen yemeğinin vakti gelmişti. Burada bizleri Müdür Baş Yardımcısı Muzaffer Taşçı karşıladı ve doğrudan yemeğe geçildi. Güzel bir yemeğin ardından okulun konferans salonunda tekrar bir araya geldik. Hocamız, okul hakkında güzel bir sunum yaptı. Sorularımızı cevaplandırdı. Yapılan konuşma yine Arnavutça, Boşnakça ve Arapça olarak, hocalarımız tarafından çevrildi ve öğrencilere aktarıldı.

Sonrasında beraberce fotoğraflar çektirildi ve vedalaşarak kamp yerimiz olan Kadıköy İHL’ne doğru hareket ettik.

Program gereği Kadıköy Anadolu İHL’de bizleri bekleyen Etnospor ekibiyle Mas Güreşi ve Mangala etkinliği yapıldı. Sonrasında Kadıköy İHL halı sahasında futbol turnuvası için takımlarımız karşı karşıya geldiler. Centilmence fakat çekişmeli geçen müsabakalar sonrasında final maçında Kosova’yı yenen Makedonya grubu şampiyon oldu. 16 Ağustos Çarşamba

Program gereği sabah kahvaltısından sonra yine derslere geçildi. Derslerden sonra, ülkemizin en köklü ve çaplı, uluslararası yardım kuruluşlarından olan İHH(İnsani Yardım Vakfı) ziyareti için hazırlıklar başladı. İHH’nın Fatihte’ki merkezine doğru otobüslerimizle hareket ettik. Oraya vardığımızda, önce İHH yetkilisi, slayt eşliğinde, İHH’nın çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve soruları cevaplandırdı. Yapılan konuşma yine Arnavutça, Boşnakça ve Arapça olarak, hocalarımız tarafından çevrildi ve öğrencilere aktarıldı.

Sunumun ardından yemek ikramı yapıldı.

Yemekten sonra, tekrar otobüslere binildi ve Sultanahmet’te intikal edildi. Sultanahmet Camii’nde öğlen namazı kılındı. Hem caminin içi hem de avlusunda,  bol bol fotoğraflar çekildi. Öğrencilerimiz bu muhteşem eseri hayranlıkla seyrettiler. Camiden çıktıktan sonra, bir sonraki ziyaret yerimiz olan Yerebatan Sarnıcı’na doğru hareket edildi. Büyükşehir Belediyemizin tanıdığı imkânlarla tüm öğrencilerimiz ve misafirlerimiz bu tarihi mekânı ücretsiz olarak gezebildiler.

Hayranlık ve heyecan uyandıran bir günün devamında daha sürprizler bitmemişti. Yerebatan Sarnıcı ziyaretinden sonra yola çıkan kâfilemiz, Gülhane’nin önünden yürüyerek Marmaray-Sirkeci durağı önünde toplandı. Bizi bekleyen rehberlerin eşliğinde üç guruba ayrılarak, Marmaray’ın inşası, imarı ve işleyişi hakkında bilgilendirildik. Daha sonra heyecan verici bir Marmaray seyahati ile Ayrılıkçeşmesi durağına kadar yolculuk yaptık. Marmaray’da araçtan indikten sonra, durağın önünde bekleyen otobüslerimize binerek kamp yerimize intikal ettik. Bu ziyaret fırsatını bizlere sunan TCDD Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Uygun ve TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan’a teşekkür ediyoruz.

Burada yenilen yemek ve namaz faslının ardından misafirlerimiz istirahate çekildiler. Zira bu gece yarısından sonra Çanakkale gezisi için yola çıkılacaktı. Gece yarısı 01.00 civarında bizi bekleyen otobüslerimize binerek, İstanbul dışı gezimizin ilk durağı olan Çanakkale’ye doğru yola çıktık. 17 Ağustos Perşembe

Sabaha karşı Çanakkale’ye vardık. Sabah namazı ve kahvaltının ardından, Çanakkale savaşının geçtiği ve birçok şehidimizin kabrinin bulunduğu şehitlikler ziyaret edildi. Öğrencilerimiz, kendi ülkelerinden gelerek Çanakkale’de şehit olan atalarının kabirleri başında dualar ettiler ve onları hep birlikte minnetle yad ettik.

Yorucu fakat bir o kadar da duygulandırıcı ve şuurlandırıcı bu ziyaretin ardından, ziyaretimizin ikinci durağı olan, Edirne’ye doğru yola çıktık.

Akşam yemeğini Edirne’de yedik ve gece burada konakladık. 18 Ağustos Cuma

Sabah kahvaltısını Edirne’de yaptık. Kahvaltıyı müteakip, muhteşem tarihi dokusuyla herkesi kendisine hayran bırakan bu ilimizin bazı tarihi mekânlarını gezdik.

Cuma namazını, Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii’nde kıldık. Namazdan sonra öğlen yemeğini yiyip, dönüş hazırlıklarına başladık.

İkindi sonrası İstanbul’a doğru yola çıkmak üzere Edirne’ye veda ettik. Saat 21.00‘da kamp yerimiz olan Kadıköy İHL’ye vardık. 19 Ağustos Cumartesi

Program gereği sabah kahvaltısından sonra yine derslere geçildi. Derslerden sonra, bilhassa üniversite gençliğine yönelik olarak yaptığı hizmetlerle takdir toplayan ve kardeş kuruluşlarımızdan olan Hikmet Vakfı’nı ziyareti için hazırlıklar başladı. Neşeli bir yolculuktan sonra vakfa ulaştık. Kapıda, BESADER yönetim kurulu üyesi olan ve aynı zamanda Hikmet Vakfı’nda da yönetimde hizmet veren Hüseyin Tüzgen ağabeyimiz ve vakıf başkanı Yunus Tüzgen bizleri karşıladı. Öğlen yemeği için yerleri yeterince büyük olmadığından, vakıf yetkilileri bizleri Ali Nar İHL’de misafir ettiler, yemek ikramında bulundular. Ardından da kısa bir sunum yaparak vakfın faaliyetleri hakkında bilgiler verdiler.

Dualar ve teşekkürlerin ardından vedalaşarak, otobüslerimize yöneldik.

Bundan sonraki durağımız Panaroma 1453 Fetih Müzesi idi. Öğrencilerimizi ve misafirlerimiz en fazla heyecanlandıran ve gururlandıran mekânlardan birisi de burası oldu. Adeta fetihten canlı bir sahne sunan bu güzel mekândan kimse kolayca ayrılmak istemedi. Sürekli hatıra fotoğrafları çekildi ve övgüler dile getirildi.

Ziyaret bitiminde yeniden kamp yerimize dönmek üzere yola koyulduk.

20 Ağustos Pazar

Kahvaltıyla başlayan hafta sonu, dersler ve öğleden sonra futbol müsabakaları, masa tenisi ve satranç turnuvalarıyla devam etti.

21 Ağustos Pazartesi

Güne, yine saat 08.00’de kahvaltı ile başlandı. Kahvaltı sonrası, program çerçevesinde, derslere devam edildi. Öğleden sonraki programda yine ülkemizin köklü STK’larından birisi olan Hüdai Vakfı ziyaret edildi. Burada bizleri Hüdai Vakfı Başkan Vardımcısı Şuayip Başhan karşıladı. Güzel bir yemeğin ardından yetkililer vakfın çalışmaları hakkında bilgiler verdiler. Yapılan konuşma yine Arnavutça, Boşnakça ve Arapça olarak, hocalarımız tarafından çevrildi ve öğrencilere aktarıldı.

Sonrasında beraberce fotoğraflar çektirildi ve vedalaşarak buradan ayrıldık. Vaktin az olması ve olumsuz hava şartları nedeniyle Çamlıca ziyareti yapılamadan, bizleri bekleyen otobüslerimizle kamp yerimiz olan Kartal İHL’ne doğru hareket ettik.

22 Ağustos Salı

Bugün itibariyle, 13-23 Ağustos tarihleri arasında düzenlemiş olduğu Balkanlı Ortaöğretim Öğrencileri 3. Yaz Kampı, Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi 15 Temmuz Şehitleri Konferans ve Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kapanış programı ile sona erdi.

KAPANIŞ PROGRAMI

Saat 10.00’da başlayan kapanış programı, kampa Arnavutluk’dan katılan Asım Elezi’nin Kur’an-ı Kerim okuması ile başladı.

Daha sonra BESADER’i tanıtan bir slayt gösterimi yapıldı.

Müteakiben, BESADER başkan vekili Semih Şenkardeşler kısa bir açılış konuşması yaptı ve tüm misafirlere hoş geldiniz dedi. Ayrıca kampın gerçekleşmesinde katkıları olan Kadıköy İHL, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başakşehir Belediyesi; öğrencilerimize ikramda bulunan İMH (İnsan ve Medeniyet Hareketi), İHH (İnsani Yardım Derneği), Hikmet Vakfı, Hüdai Vakfı ve Kartal İHL yetkililerine ve görevlilerine teşekkür etti.

Misafirlerimiz arasında yer alan muhterem Mustafa Demirkan Hocaefendi, çok güzel bir konuşma yaptı. Konuşmasında, ihlasla ve fedakârlıkla yapılan çalışmaların önemine dikkat çeken hocamız, böylesi gayretlerin Allah(cc) nazarında değerinin büyük olduğunu söyledi.

Ardından davetimize icabet ederek kapanış programımıza iştirak eden, Sn. Bilâl Erdoğan söz aldı. Konuşmasında ümmet bilinci ve kardeşliğe vurgu yaparak, BESADER’in bu manada yaptığı çalışmaları takdirle karşıladığını dile getirdi.

Yaz kampına katılan Balkanlı genç Müslüman kardeşlerimize inancımızdan, tarihimizden ve kültürel bağlarımızdan bahseden Bilal Erdoğan: ”Modern teknolojinin getirdiği eğlenceler, filmler, müzikler, oyunlar vs. hepsi varken siz buraya gelip hem ilim öğrenmeyi istemiş oldunuz hem de Türkiye’deki gönül kardeşlerinizle bir araya gelerek; inancımızın, tarihi ve kültürel değerlerimizin ve kardeşliğimizin ne kadar kuvvetli olduğunu göstermiş oldunuz. Bunun için sizleri ayrı ayrı  canı gönülden tebrik etmek istiyorum” dedi.

Konuşmasının devamında ”Bugün Dünyada İslam İşbirliği Teşkilatına üye 55 ülke var. Yani nüfus çoğunluğu Müslüman olan bu kadar ülke dünyada bölünmüş durumda. Orta doğuda, balkanlarda, dünya coğrafyasının çeşitli yerlerinde  bu sınırları çizenler Müslümanların birlik olmamasını da planlayarak bizler arasına sınırlar ve duvarlar ördüler. Biz eğer gönül bağlarımızla bu sınırları, bu duvarları aşarsak  işte o zaman dünya üzerinde kurulan zulüm düzeninin sürdürücüsü olan sömürgeci güçler oyunlarında kaybetmiş olurlar ve inanın bizim birliğimizden nasıl bir kuvvetin doğacağını bizden çok daha iyi biliyorlar ki bizi birbirimize düşürmek için aramıza nifak tohumları serpmek için yüzlerce yıldır çalışmaktan bıkmadılar usanmadılar.  Ama bugün burada, bu kadar ülkeden kardeşler bir araya geldiyse, İstanbul’da buluştuysa demek ki biz ümmet olma yolunda, kardeş olma yolunda çok büyük bir adım attık demektir.” diyerek konuşmalarının sonunda bu yaz kampının gerçekleşmesinde emeği geçen, gayret gösteren herkese, kurum ve kuruluşlara ve özellikle Besader Derneğine ve Besader yetkililerine sonsuz teşekkürlerini iletirken kampa katılan öğrencilere ”Gelecek hayatınızda hepinize başarılar diliyorum inşallah ümmet olma şuuruyla bu istikamette  nice güzel işlere imza atarsınız.” diyerek konuşmasını sona erdirdi.

 

Protokol konuşmalarından sonra sahneye davet edilen Balkanlı öğrenciler,  kamp süresince öğrendikleri bilgi ve becerileri sergilediler. Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça ilahiler okuyan öğrenciler izleyicilerden büyük alkış aldılar.

Öğrencilerin yaptıkları sunumların ardından, kamp süresince düzenlenmiş olan futbol, voleybol, masa tenisi ve satranç turnuvalarında dereceye giren öğrencilere ve şampiyon takımlara kupa, madalya ve başarı belgelerinin verilmesine geçildi. Futbolda, Üsküp takımı; Masa tenisinde, Daniel Topalli; Satrançata, Jasin Şabanov ödüllerini aldılar. Ayrıca kampın en düzenli, tertipli ve disiplinli öğrencileri olarak seçilen; Selma Hasanov, Yasin Şabanov, Erşad Donat, Murat Haciyev, Ahmet Gavas ve Erşen Ohruli’ye de ödülleri verildi. Yine, gurubunu en güzel şekilde sevk ve idare eden Bulgaristan grubunun lideri ve hocası Ahmed Ahmedov da ödül alanlar arasında yer aldı.

Daha sonra, öğrencilerin kamp süresince yaptıkları dersler, düzenlenen sportif etkinlikler, İstanbul içi ve İstanbul dışı yapılan gezilerle ilgili bir slayt gösterimi gerçekleştirildi.  Öğrencilerin on gün boyunca yaşadıklarını yeniden hatırladıkları slayt gösteriminde, kendilerini, öğretmenlerini ve BESADER’İ bol bol alkışladılar.

Ardından sahneye gelen mehter takımı, verdiği konserle öğrencilere ve misafirlere duygulu anlar yaşattı. Yoğun alkış alan mehter takımını öğrencilerin sürekli resim çekerek kayda almaya çalıştıkları gözlendi.

Son olarak kapanış konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edilen BESADER Başkanı Yunus Torpil, bütün öğrencileri başarılarından dolayı tebrik etti ve bundan sonraki hayatlarında başarılar diledi.

Kapanış programının ardından öğrencilerimiz ve misafirlerimiz ülkelerine dönmek için hazırlıklarını yapmaya başladılar.

23 Ağustos Çarşamba

Sabah kahvaltıdan sonra, ülkelerine gitmek üzere hazırlıklarını tamamlayan öğrenciler, birer birer bahçede toplanmaya başladılar. Öğrencileri almak üzere otobüsler de gelmişlerdi zaten.

Ve nihayet kucaklaşmalar, vedalaşmalar, helalleşmeler…

Bir yanda ayrılmanın hüznü diğer yanda ülkelerine dönmenin sevinci…

BESADER yöneticileri ve çalışanları, bir kamp programını daha başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğu ile Kadıköy İHL’den ayrılmaya hazırlanırken, bir yandan da bayram sonrası yapılacak bir başka kampı düşünmeye başlamışlardı bile.