AYLIK BULUŞMALARETKİNLİKLERHABERLER

KASIM-2018 BESADER BALKANLI ÖĞRENCİLER VE BALKAN GÖNÜLLÜLERİ BULUŞMASI

KASIM-2018 BESADER BALKANLI ÖĞRENCİLER VE BALKAN GÖNÜLLÜLERİ BULUŞMASI

Balkan Müslümanları ile Yardımlaşma Dayanışma Gençlik ve Spor Derneği(BESADER), olarak; yeni bir ‘Balkanlı Öğrenciler ve Balkan Gönüllüleri’ buluşmasını daha gerçekleştirdik.

24 Kasım Cumartesi akşamı, İMH Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleşen programa, öğrenciler ve gönüllülerden oluşan davetliler, yoğun katılım gösterdi. Bu ayki buluşma, İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi’nin de katılımı ve katkılarıyla gerçekleşti. Öğrencileri ve Balkan gönüllülerini buluşturan gecede, önce Eyüp Belediyesi’nin katkıları ile verilen akşam yemeği yenildi.
Yemeğin ardından, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Doktora Öğrencisi Halil MULAJ Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm okudu.

Kur’an tilavetinin ardından BESADER Başkanı Semih ŞENKARDEŞLER, kürsüye gelerek selamlama konuşması yaptı. Şenkardeşler konuşmasında; ‘Ekim-Kasım aylarının 1. Balkan Savaşı’nın yıldönümüne denk geldiğini ve yaşanan felaketin nedenlerinin iyi anlaşılmadığı sürece tekrar tekrar yaşanabileceğini’ belirtti. Rahmetli Alija İzzetbegoviç’in 1997 yılındaki İslam Konferansı Örgütü-İKO Toplantısında yaptığı tarihi konuşmayı hatırlatan Şenkardeşler; ‘Alija diyor ki; İslam en iyisi –bu hakikat- ama biz en iyisi değiliz. Bunlar iki farklı şey ve her zaman bunları karıştırıyoruz. Batı’dan nefret etmek yerine onunla rekabet etmeliyiz. Uzun ve zor bir yol bu, Kur’an’ın bahsettiği zirveye doğru yorucu bir tırmanma; ama başka yolu da yok’ diyerek konuşmasını bitirdi.

Selamlama konuşmasının ardından, İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofis Başkanı Doç. Dr. Faruk TAŞÇI söz aldı. Taşçı konuşmasında; ‘Farklı ülkelerden gelmiş olsanız bile sizleri bir arada tutacak pek çok ortak noktanızın olduğunu unutmayın. Ortak noktası olan insanlar farklı ülkelerden olsalar bile bir gönül birlikteliği oluşturabilirler. Gördüğüm kadarıyla BESADER bunu başarabilen bir kuruluş. Ki, birçok Balkan ülkesinden öğrencileri ortak bir çatı altında toplayabilmiş. Bizler de İstanbul Üniversitesi Uluslararası Ofis olarak, özellikle son iki yılda yaptığımız çalışmalarla, yabancı öğrencilerle yakından münasebetler kurmaya başladık ve öğrencilerimizle sıcak bir ilişki içine girmeyi başardık’ dedi.

Sonrasında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisans öğrencisi olan Mümin Ali, şair Tayyip Bosnalı’ya ait Zambaklar Yeniden Açar isimli şiiri seslendirdi.

Şiir dinletisini müteakiben, israf konusundaki sunumunu yapmak üzere Hayati ŞAMİLOĞLU kürsüye davet edildi. Şamiloğlu, israfın büyük bir suç ve günah olduğunu, israf nedeniyle her gün binlerce insanın açıktan öldüğünü söyledi. Şamiloğlu; ‘Bizim önemsemediğimiz, tabağımızda bıraktığımız birkaç pirinç tanesinin bile toplama vurulduğunda çok büyük bir yekûn tutuğunu dile getiren Şamiloğlu, çöpe atılan tonlarca gıdanın israfına sebep olan herkes, açıklatan ölen binlerce insanın vebalini üzerlerinde taşımaktadırlar’ dedi.

Oldukça canlı ve coşkulu geçen program, daha önceki programlarda olduğu gibi; BESADER Müdürü Orhan KITAY’ın yaptığı dua ile sona erdi.