HABERLERYAZ KAMPLARI

“Misafir Gençler Yalnız Değiller” Yaz Kampı

“MİSAFİR GENÇLER YALNIZ DEĞİLLER” PROJESİ YAZ KAMPI

            Besader tarafından yürütülen ve Gençlik ve Spor Bakanlığınca desteklenen, “Misafir Gençler Yalnız Değiller” Projesi kapsamında Yaz Kampı 16-23 Eylül tarihleri arasında Yalova/Armutlu’da yapıldı. Kampa 50 Balkanlı lise öğrencisi katıldı. Kamp süresince öğrencilerle liderlerinin rehberliğinde sportif ve kültürel etkinlikler gerçekleştirildi.

            “Misafir Gençler Yalnız Değiller” Projesi, Besader tarafından yürütülen, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da desteklenen ve 9 ay süren bir proje. Proje Türkiye’de lise eğitimini sürdürmekte olan Balkan ülkelerinden gelmiş 100 erkek öğrenciyi kapsıyor. Proje süresince, başta İstanbul’da farklı liselerde okumakta olan liseli Balkanlı öğrenciler ile ayda bir seminerler düzenlendi. Hafta sonları ise, proje kapsamında görevlendirilen eğitimciler gözetiminde futbol, voleybol, yüzme, masa tenisi, tarihi ve kültürel mekanları gezmek gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Projeye katılan öğrencilerin yurt paraları Besader tarafından karşılanırken, ihtiyaç sahibi olanlara da burs verildi.

Amaç

* Farklı Balkan ülkelerinden gelerek Türkiye’de Lise eğitimlerini sürdürmekte olan 100 erkek öğrenciye sporu sevdirmek ve onları kötü alışkanlıklardan korumak.

* Yabacı bir ülkede okumaktan kaynaklı sorunlarını tespit etmek ve çözümler üretmek.

* Derslerinde başarılı olmaları için maddi manevi her türlü destek olmak. İyi yetişmiş kişiler olarak ülkelerine dönmelerini sağlamak.

* Yapılan faaliyetlerle ile tanışma, kaynaşma ve sosyalleşmelerini sağlamak.

* Yapılan seminerler ve kültür gezileri ile ortak tarih bilincinin oluşmasına katkı sağlamak.

Öğrencilerin Belirlenmesi

            Kampa katılan öğrenciler, Besader’in Türkiye’ye getirip her türlü masrafını karşıladığı liseli öğrenciler başta olmak üzere; İstanbul, Edirne, Ankara, Konya ve Kayseri’deki liselerde okumakta olan diğer Balkanlı öğrenciler arasından belirlendi. Okulları ve kaldıkları yurt idarecileri, yapılacak kamp hakkında bilgilendirildiler ve kampa davet edilecek öğrenciler için kendilerinden izin istendi.

Kamp Yeri ve Ulaşım

            Kamp yeri, Yalova/Armutlu’nun Fıstıklı bölgesinde, deniz kenarında İlker Motel tesisleriydi. 16 Eylül’de Besader’de toplanan 50 öğrenci kiralanan otobüslerle saat: 14.30’de kamp yerine gitmek üzere İstanbul’dan yola çıktılar. Yol süresince öğrencilere Besader tarafından hazırlanmış kumanyalar ve içecekler ikram edildi. Bu arada kamp süresince lazım olacak ihtiyaç malzemeleri ve proje kapsamında gerekli materyal ve görseller de otobüslere yüklendi. Öğrencileri götüren otobüsler kamp yerine ulaştığında saatler 19.00’u gösteriyordu.

Kampta;1. Gün

            Planlanan biçimde gruplar halinde ve oda sorumlularının rehberliğinde odalarına yerleşen öğrenciler, biraz soluklandıktan sonra, yemek için motelin nefis deniz manzaralı yemek salonuna geçtiler. Dalgaların huzur veren melodisi eşliğinde hep birlikte yemeklerini yiyen öğrenciler daha sonra uzun süren yol yorgunluğu nedeniyle istirahat etmek üzere odalarına çekildiler.

  1. Gün

            Kamp programı gereği sabah saat 06.00’da kalkan öğrencilere kılınan sabah namazının ardından kamp süresince okumak üzere Aliya İzzetbegoviç’in “İslam’ın Yeniden Doğuşunun Sorunları” adlı kitabı hediye olarak dağıtıldı. Daha sonra sabah sporu yapmak üzere hazırlanan öğrenciler koşu ve kültür-fizik ağırlıklı spor yaptılar. Biraz istirahat ettikten sonra kahvaltıya geçen öğrenciler, yapılan kahvaltının ardından toplanarak kamp programı ve kampta uyulması gereken kurallar hakkında bilgilendirildiler.      

            Kampın ilk seminercisi, gazeteci- yazar Abdullah Yıldız oldu. Saat:11.00’de “Namaz ve İffet” konulu bir seminer veren Yıldız, konuşmasında namazın Müslümanın hayatındaki yeri, önemi ve değeri üzerinde durdu. Ayrıca namazın insanları kötülüklerden, aşırılıklardan, her türlü ahlâksızlıktan koruyan yönüne dikkat çekti. Bilhassa gençlerin namaza devam etmede titiz olmalarını tavsiye eden Abdullah Yıldız, seminerinin sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı.

            Öğlenden sonra serbest bırakılan öğrencilerin bir kısmı denize girerken bazısının da çeşitli sportif etkinlikler yaptıkları görüldü.

            Akşam da bir araya gelen öğrenciler çay içip kuru yemiş yerken tanışma yaptılar ve belirlenmiş bir konu üzerinde fikirlerini söylediler.

  1. Gün

            Kampın üçüncü günü yine saat 06.00 da kalkan öğrenciler günlük program gereği olarak, kılınan sabah namazının ardından kitap okuma, sabah sporu ve kahvaltılarını yapıp saat 11.00 e kadar istirahata çekildiler.         

            Bugünün seminercisi de; Ahmet Türkben oldu. “Müslüman Gencin Yol Haritası” başlıklı bir sunum yapan Türkben, Müslüman bir gencin hayatını nasıl programlaması gerektiğini anlattı, hedef ve ideal sahibi bir gencin nelere dikkat etmesi gerektiği üzerinde durdu. Öğrencilere öğüt ve tavsiyelerde bulundu.

 

4.Gün

            Kampın dördüncü günü de sabah kalkışın ardından namaz, kitap okuma, sabah sporu ve kahvaltının ardından yapılacak seminer programına kadar istirahat edildi.

            Bu günün seminercisi ise; Besader yönetim kurulu üyesi Sayın Mustafa Velioğlu idi.  “Başarı Odaklı Olmak” konulu seminerini slayt gösterimi eşliğinde sunan Velioğlu, slayttaki başarılı olmayı hedefleyen bir genç ile isteksiz çalışan diğer bir genç tiplemesi üzerinden konuyu açıkladı. Bu iki farklı tipin; aile, okul ve iş hayatındaki davranış farklılıklarını; işe, derse ve olaylara bakışlarını görüntülü ve sesli olarak gösteren Velioğlu’nun seminerini öğrenciler ilgi ve dikkatle izlediler. Önlerinde okumak, iş hayatına atılmak, evlenip yuva kurmak gibi başarıyla gerçekleştirmeleri gereken birçok aşama olan öğrenciler için çok faydalı bir seminer olduğu görüldü. Seminerin ardından öğlen yemeğini yiyen öğrenciler, birlikte kılınan öğlen namazının ardından deniz ve sportif etkinlikler için serbest bırakıldılar.

 Akşam yemeği ve kılınan akşam namazının ardından yapılan sohbette, geçmiş yıllarda Makedonya’dan Türkiye’ye okumak üzere gelmiş olan Besader yönetim kurulu üyesi Nejat Vatansever öğrencilere yaşadıklarını anlattı ve öğrencilerle tecrübelerini paylaştı. Öğrencilere nasihatlarda bulunan Vatansever, Türkiye’de bulundukları süreci iyi değerlendirmeleri için tavsiyelerde bulundu.

 

  1. Gün

            Sabah saat 06.00’da kalkan öğrenciler, kılınan namazın ardından kampın ikinci günü dağıtılan Aliya İzzetbegoviç’in kitabını okumaya devam ettiler. Deniz sahilinde kumda yürüyüş ve yapılan kısa ısınma hareketleri ile sabah sporunu tamamladılar ve ardından sabah kahvaltısına geçtiler. Öğlen yapılacak seminer programına kadar öğrenciler serbest bırakıldılar.

            Günün seminercisi, FSMVÜ’inde doktora eğitimini sürdürmekte olan Arnavutluk vatandaşı Ferid Piku idi. “İslami Eğitimin İlkeleri” konulu sunumunu Arnavutça olarak gerçekleştiren Ferid Piku, konuşmasında özellikle ahlak eğitimi üzerinde durdu.

            İslam’da öğretimden daha çok eğitime önem verildiğini anlatan Piku, ahlaki bir davranışa dönüşmeyen bilginin İslam’ın nazarında pek bir şey ifade etmediğini söyledi. Böyle olması durumunda bilginin insanı kibre götürebileceğini ifade eden Ferid Piku, ilmin amaç değil, iyi bir kul ve ahlaklı bir insan olmak için araç olması gerektiğini belirtti.

            Kampın 5. gününde havanın bozması ve yağmur nedeniyle deniz ve spor programı yapılamadı. Bunun yerine kapalı salonda toplanan öğrencilere kamp yöneticileri tarafından kampın kuralları tekrar hatırlatıldı ve bu güne kadar programlara en düzenli katılan öğrencilere ödüller verildi.

  1. Gün

            Bugünkü program, yine birlikte kılınan sabah namazının ardından kitap okuma ile başladı. Sabah sporu ve yapılan sabah kahvaltısının ardından günün seminerini dinlemek üzere toplanan öğrencilere Besader müdürü Orhan Kıtay, seminerlerde dikkat edilmesi gereken davranışlar konusunda hatırlatmalarda bulundu. İstanbul’dan kalkıp Armutlu’daki kamp yerine seminer vermeye gelen konuşmacılardan en üst seviyede yararlanmak gerektiğini belirtti. 

            Bugünün konuşmacısı, yine İstabul’dan gelen Mimarlar Grubu başkanı mimar Mehmet Kürşat Çapar hocamızdı. Çapar, “Mücadele Adamı Olmak” başlıklı bir sunum yaptı. Dikkat çekici tespit ve tekliflerde bulunan Çapar, her insanın bir hedefinin olduğunu ve bu hedefini gerçekleştirmek uğruna çeşitli gayretlerin içine girdiğini söyledi. Boş, faydasız ve geçici menfaatler uğruna insanların ömürlerini heba ettiklerini, Müslüman gencin ise büyük hedeflerin ve ideallerin sahibi olması gerektiğini söyledi. En büyük ve değerli hedefin ise Allah(cc) rızasını kazanmak olduğunu vurguladı.

            Günlük program çerçevesinde yapılması planlanan yüzme ve spor faaliyetleri yağmur ve soğuk hava nedeniyle bugün de yapılamadı.

7.Gün          

            Sabah programlarının ardından gerçekleştirilen seminerlerin bugünkü konuşmacısı yazar ve editör Güray Süngü hocamızdı. Süngü, saat 11.00’de başlayıp bir saat kadar süren konuşmasında “İnsan Olmak ve Sorumluluk” konusunu anlattı.

            Süngü, konuşmasında insanı diğer varlıklardan ayıran hasletlere ve özelliklere dikkat çekti. İnsanın sorumluluk sahibi bir varlık olduğunu; hem Rabbine, hem çevresine hem de insanlığa karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Sorumsuzca yaşayan kimsenin insanî özelliklerden sıyrıldığını ve muzır bir varlık haline dönüştüğünü belirtti.

            Öğlen yemeği ve kılınan öğlen namazının ardından, kamp yakınlarındaki bir halı saha kiralandı ve oluşturulan takımlar arasında futbol turnuvası düzenlendi.

            Akşam düzenlenen çaylı ve ikramlı sohbet oturumunda “Planlı Çalışmak ve Organize Olmak” konusu kamp liderlerinden Orhan Kıtay’ın moderatörlüğünde tartışıldı. Oturumun sonucunu özetleyen Orhan Kıtay, teşkilatlı bir avuç insanın, teşkilatsız kuru kalabalıkları yönetebileceğini söyledi.

  1. Gün

            Kampın bugününde sabahları program gereği rutin olarak yapılan; namaz, kitap okuma ve sabah sporunun ardından öğrenciler kahvaltı yapmak üzere yemekhaneye geçtiler.

            Bugünün seminercisi ise, Besader Öğrenci Komisyonu Başkanı ve Çapa Tıp Fakültesi doktora öğrencisi olan Kosova vatandaşı Dr. Bernard Tahirbegolli idi. Doktor Bernard “Spor Sakatlanmaları ve Önlenmesi” konusunda bir sunum yaptı.  Türkiye’de yapılan istatistikler üzerinden yaptığı sunumunda, vücut ısınmadan zorlayıcı sporlar yapılmaması gerektiğini söyledi. En fazla sakatlanmaların ayak bileği, diz, bel ve boyun bölgelerinde olduğuna dikkat çeken Dr. Bernard, öğrencileri, spor yaparken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Öğlenden sonra, önceki gün başlamış olan futbol turnuvasının kalan karşılaşmalarına devam edildi. Dört takım halinde gerçekleştirilen turnuvada şampiyonluğu kendilerine ‘Balkanlı Gençlik’ adını koyan takım kazandı. Kazanan takımın oyuncularına Besader yöneticilerince akıllı telefon şarj cihazı hediye edildi.

  1. Gün

            Bugün de birlikte kılınan sabah namazının ardından öğrenciler 45 dakika kitap okudular. Daha sonra sabah sporuna çıkan öğrenciler kahvaltıya kadar çevreyi keşfetmek üzere uzun bir yürüyüş yaptılar.

            Bugünün seminercisi basından yakinen tanıdığımız TRT Arap kanalı koordinatörü, gazeteci yazar Turan Kışlakçı oldu. Kışlakçı “Gündemdeki Son Gelişmeler” başlıklı konuşmasında dünyadaki ve ülkemizdeki sıcak gelişmeleri ve olayları analiz etti.

            Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynandığını anlatan Kışlakçı, içerdeki hainlerle dışardaki düşmanların el ele işbirliği içinde çalıştıklarını, Tükiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği atılımları azmedemediklerini belirtti.  Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekerek, daima uyanık, dikkatli ve hazırlıklı olmamız gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Kışlakçı, bilhassa gençlerin dünyada olup bitenlerden haberdar olmaları ve olayları iyi tahlil etmeleri gerektiğini söyledi. Konuşmasının sonunda Turan Kışlakçı öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Öğrencilerin Kışlakçı’nın verdiği semineri dikkatle ve ilgi ile izledikleri gözlendi.

  1. Gün

            Kampın son günü yapılan kahvaltının ardından kampa katılan tüm öğrencilere Katılım Belgesi verilirken, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ve kampın en başarılılarına hediyeler verildi. Ayrıca tüm öğrencilere Flaş Disk hediye edildi.          

            Kamp süresince birbirleriyle tanışan ve kaynaşan öğrenciler arasında kamptan ayrılırken duygusal anlar yaşandığı görüldü.. Öğrenciler, bu projeyi ve kampı kendileri için hazırlayan Besader yöneticilerine ve projeye destek veren Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teşekkür ettiler. Kamptan ayrılmadan son kez fotoğraf çekinen öğrenciler, dönüş için hazırlıklara başladılar. Saat 10.00 itibariyle gelen otobüslere binerek kamp yerinden ayrıldılar. Yapılan üç saatlik yolculuktan sonra saat 13.00 sularında İstanbul’a ulaştılar. 26 Eylül’den itibaren ders başı yapmak üzere moral ve motivasyon depolamış olarak okullarının yollarını tuttular.

 

 

[ngg src=”galleries” ids=”27″ display=”basic_thumbnail”]